сряда, 1 юли 2009 г.

Варицела - заразяване, симптоми, протичане на заболяването

Публикувано от Beberoni в сряда, юли 01, 2009
ВарицелаВарицелата или тъй наречената едра шарка протича с обрив с мехурчета по кожата. Причинява се от вирус, като предаването става по става по въздушно-капков път: при кихане, кашляне към лигавиците на здрав човек. По време на бременността варицелата се предава и на плода.
Обикновенно в повечето случай, болестта се прекарва в детска възраст, като се разива имунитет срешу нея. В случай че не сте преболедували, може да изкарате варицелата във всяка една възраст, ако имате контакт с болен или вирусоносител. Болните са заразни в периода 1-2 дни преди появата на обрива до завяхване на обривните единици.Обривът не се разпространява след разчесване по други места на тялото. Инкубационният период на заболяването е от 10 до 21 дни, средно около 15.

Заболяването започва с висока температура до 39 гр.,болки в гърлото,хрема,кашлица и типичен обрив който първоначално е представен от леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър,като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна.Везикулите могат да бъдат разпостранени по цялото тяло (вкл. и в косата) като отначало са изпълнени със бистро съдържимо,но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички,а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.
Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни през които продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите.Обикновено е налице силен сърбеж,който принуждава децата да разчесват ожесточено обривите при което се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране.
Освен по кожата,обриви може да има по лигавицата на устната кухина (бързо преминаващи в афти),гениталиите,ануса и гръкляна.
Характерно е че при децата варицелата протича по-леко отколкото при възрастните,поради което някои родители предпочитат да осигурят целенасочено на децата си контакт и евентуално по-леко преболедуване от това заболяване в детска възраст.

Най-честото усложнение е вторичното инфектиране на везикулите при тяхното разкъсване и развитие на инфекциозно възпаление на околната подкожна тъкан-лимфаденити,абсцеси и флегмони.
Понякога се стига до усложнения като гнойна ангина,възпаление на ухото,синузит и други заболявания на горните дихателни пътища.
По-рядко усложнение на варицелата което съм срещал е развитието на първична варицелна бронхопневмония,протичаща леко и поддаваща се лесно на стандартно лечение.
Изключително редки усложнения на Варицелата са нефритът (възпаление на бъбреците), артритът (възпаление на ставите) и енцефалитът (възпаление на главният мозък).
При заболяване на бременна жена през първата половина на бременността съществува опасност от развитие на уродства на плода-недоразвитие на крайниците,микрофталмия (намален размер на очите),микроцефалия (намален размер на главния мозък), корова атрофия (намаление на сивото вещество на мозъка).
Обикновено при неусложнените форми на болестта пациентът се изолира в дома за 7-10 дни и се прилага мазане с Ментолов спирт против сърбежа и за дезинфекция минимум 3 пъти дневно навсякъде където има обриви включително и в косата, като се избягва къпането.Допълнително се назначава лечение с витамини. Желателно е да се поемат храни които да не са кисели,да нямат пикантни подправки и да са течни и кашави във връзка с развитието на афти в устата, трябва да се набляга на такива храни съдържащи витамини-пресни плодове и зеленчуци. Народното поверие,че ако на детето се даде да пие вино,обривът ще “избие по-лесно” е дълбоко погрешно. Трябва да се избягва разчесването на везикулите,като при деца е уместно изрязване на ноктите. При изключително силен сърбеж пациентът може да се маже със Ментолов спирт многократно (10-15 пъти) през деня,както и да приема някакъв противоалергичен медикамент през устата (Цетиризин,Лоратадин).

Изключително важно е да се избягва контакта с бременни които не са боледували от варицела, с оглед на евентуалното им заразяване и предаване на инфекцията на плода,което в първата половина на бременността води до появата на уродства на плода.
 

Да поговорим за бебетата Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez