понеделник, 17 май 2010 г.

С какви първи храни да захраним кърмачето

Публикувано от Beberoni в понеделник, май 17, 2010
Това е въпрос който си задава всяка майка, кои храни са подходящи и кои храни да избягвате в първте няколко месеца на кърмачето. както и храни, с които е добре да започнем
- Банан
- Круша
- Ябълков сок
- Тиква
- Морков
- Сладък картоф
- Оризова или ечемичена каша (отбележете, че кашите са последни в списъка. Това е така, защото кашата е много преработена и ще осигурява само празни калории, ако не е обогатена с желязо и витамини. Кашите традиционно са смятани за първа храна за бебетата, но само защото изкуствено хранените бебета се нуждаят от допълнително желязо, от което кърмените бебета нямат нужда).
- След като въведете храните, изброени по-горе, можете да преминете към месото (смесвайте го с нещо от списъка по-горе, което е вече познато на бебето, ако в началото изглежда, че не му харесва). Тофуто е питателна храна, и може лесно да бъде нарязано на меки кубчета, подходящи за една хапка (особено добро, ако сте вегетарианци). Рибата е отличен източник на протеини, но внимавайте за кости.
- Пълнозърнести парчета хляб без яйца, мляко или захар също са добри първи храни.
- Избягвайте краве мляко или млечни продукти, особено ако има фамилна обремененост с алергии. Повечето бебета могат да толерират кисело мляко и натурални (обезсолени) сирена след като са навършили девет или десет месеца. Ако има фамилна обремененост с алергии, изчакайте докато бебето е поне на една годинка.
- Предлагайте допълнителни течности (вода и вок) умерено. Кърмените бебета не се нуждаят от допълнителна вода, тъй като кърмата осигурява всичката вода, от която имат нужда. Ако бебето приема твърде много вода, може дори да предизвика сорма на “интоксикация от водата”, която може да накара натрия в кръвта да се разреди, така че тялото да не функционира правилно. Плодовият сок съдържа много празни калории, и е по-нехранителен от самият плод, защото не съдържа хранителният пулп. Проучванията показват, че пиенето на излишни количества плодов сок може да допринесе за затлъстяване в детска възраст. По някое време между шест и девет месеца много бебета проявяват интерес към пиенето от чаша. Предложете малко вода или кърма (кравето мляко трябва да бъде избягвано, докато не навърши дванадесет месеца), и от време на време да му давате да пие малко сок (разреждайте го с вода в началото)
 

Да поговорим за бебетата Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez