петък, 21 май 2010 г.

Подготовки в дома преди раждане на бебето

Публикувано от Beberoni в петък, май 21, 2010
Раждането на детето е голям и неповторим празник в семейството. Детето се очаква с радост и вълнение от всички членове на семейството. На него се възлагат надежди, с него са свързани най-съкровените мечти на близките му. За него с любов и загриженост се готвят всички, на първо място майката.
П о д г о т о в к а т а за идването на новия член на семейството трябва да започне доста време преди неговото раждане. Много е важно окръжаващите домашни да бъдат здрави, тъй като новороденото е беззащитно и много чувствително на редица заболявания. Близките, квито ще живеят с него, трябва да проверят своето здравословно състаяние още преди раждането. Майката трябва да знае, че болни хора не само не трябва да се допускат до детето, но те не бива да се докосват до неговите дрехи, храна и прибори. Освен тева детето не трябва да се целува, нито да се диша или да се говори в лицето му.
За бебето трябва да се предостави по възможност най-слънчевата и хигиенична стая, основно почистена и измазана преди пренасянето му от родилния дом. От стаята трябва да се изнесат всички излишни вещи. Ако жилището е малко, за детето се отделя най-светлата и слънчева част на стаята, близо до прозореца и далеч от печката и други отоплителни уреди.
Детето не бива да спи в леглото на майката или на друг възрастен поради опасност от притискане и възможност за заразяване от глиста и други заболявания. За кърмачето трябза да се приготви креватче — дървено, което лесно се почиства. Кошчето не е удобно, понеже трудно се почиства и не може да служи на детето след 7-ия — 8-ия месец, когато то започне да се изправя. В леглото се поставя дюшече. Дюшечето се постила с мушама, върху която се поставя чисто чаршафче. Възглавничката, върху която ще спи детето, се пълни е памук. Тя трябва да бъде ниска и плоска с двойна калъфка. За завиване се използува вълнено или памучно одеяло, поставено в плик. Необходими са две памучни и едно вълнено одеяло или юргапче.
Добре е за бельото на кърмачето да има отделен шкаф. Ако шкафът е висок колкото маса, той може да служи и за повиване и тоалет на детето. Това е много удобно и неуморително за майката. Такъв шкаф позволява да бъдат под ръка всички необходими за детето предмети. Над масата-шкаф се поставя поличка или малко шкафче с необходимите за детето принадлежности — сапун, детска пудра, ножичка, гребенче и др.



Най-добре е подът на стаята да бъде с ламиниран паркет, за да може ежедневно да се забърсва с влажна кърпа, а един път седмично да се дезинфекцира. Прозорците на стаята трябва редовно да се чистят. Завесите трябва да бъдат леки, за да има достъп слънцето.
Когато детето започне да се изправя и да ходи, необходимо е да се направи специална ограда — кошарка, където то да прекарва по-голяма част от бодърствуването.
Дрехите на кърмачето трябва да се приготвят още преди раждането. Необходими са най-малко 6 комплекта пелени, по 4—5 ризки, камизолки и ритакки, плетена шапка и терлички, чорапки, хавлийка, кърпи за лице и салфетки за хранене.
Всичкото бельо на детето трябва да се изпере, да се изглади и завито в чист чаршаф, да се постави на определено място. Нужно е да се приготвяр също една по-голяма мушама за дюшечето и една по-малка (30/30 см), която се пестила на масата за повиване.
Други необходими вещи, които също трябва да се набавят предварително, са корито ваннчка за къпане и отделно корито или леген за пране на пелените и бельото, кана за вода, термометри (за измерване температурата на детето, стенен и друг за измерване температурата на водата за къпане), съд за варене на вода, бурканче за памук, вазелин, маслинено масло, сапун и сапункерка, гребенче и кожичка. Всички тези предмети трябва грижливо да се измият и да се приберат на чисто място. За детето е необходимо да се набавят и някои прибори: биберони, лъжички, чашки, чинийки, канчета, които не трябва да се употребяват от други членове на семейството. Играчките трябва да бъдат от материя, която позволява да се мият и дезинфекцират. Детето трябва да има и собствено гърне
 

Да поговорим за бебетата Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez