събота, 29 май 2010 г.

Свободно хранене или хранене на поискване: ЗА и ПРОТИВ

Публикувано от Beberoni в събота, май 29, 2010
Храненето на поискване или според апетита намира все повече привърженици и по по-голямо разпространение. Счита се, че то е по-физиологично, тъй като отговаря по-добре на индивидуалните особености и хранителните нужди на организма

Против

Не бива да се стига до крайности, като се предоставят на кърмачето да определя само, както количеството на приетата храна, така и вида и, броят на храненията и интервалите между тях. В кърмаческа възраст всяко неспокойство на детето може лесно погрешно да бъде изтълкувано като израз на глад. За това предоставяне на детето само да определя броя на храненията е свързано с рискове от прехранване и храносмилателни разстройства. От друга страна, през първите седмици след раждането децата особено слабородените, недоносени, със силна жълтеница и др., спят твърде продължително и ако се разчита само на събуждането и безпокойството им като израз на глад, за да се хранят, съществува опасност от недохранване и хипотрофиране. Нередовното и по рядко кърмене от друга страна, бързо води до намаляване на лактацията и ранно преминаване към изкуствено хранене.
Обратно, при често и безразборно хранене при по-нервни и неспоокйни или болни кърмачета съществува опасност от възникване на храносмилателни разстройства. Поради това се препоръчва кърмачето да се храни в определени интервали, съобразени с времето, необходимо за смилане на различните кърмачески храни и престоя им в стомаха. Майчиното мляко се задържа в стомаха средно 2-2,30 часа, кравето 3-3,30 часа, а другите кърмачески храни (каши, пюрета, попара) по 3,30-4 часа. За да се избегне опасността от претоварване на стомаха детето трябва да се храни в интервали от 3-3,30 часа.
За
Още в първите дни, количеството на кърмата трябва да се регулира в зависимост от нуждите на кърмачето. За това е добре, да се кърми по често, кърмачето поиска. При този начин на хранене, е добре все пак да се следи това, бебето да се храни поне 7-8 пъти в денонощието, не и по малко, за да се избегне риска от обезводняване. Необходимо е да следите и количестото на урина, изпражнения.
На детето се предоставя само да определя количеството на приеманата храна, според апетита си, без никакво насилие. При свободно хранени кърмачета, количествово на приетата храна в отделните дни и часове варира при едно и също дете и при различни деца на дадена възраст в доста широки граници, без това да се отразява зле на физическото им развитие. Средно дневното количесто на приетата храна обикновенно е в границите на възрастовите норми. Обикновенно кърмачетата приемат по-голямо количество храна при първото, сутрешното хранен и по-малко при някои от следобедните или вечерни хранения. При свободно хранене децата са по-спокойни, не плачат след хранене. Безапетите също не се наблюдава, освен в случаите на боледуване на кърмачето.
Тъй като количеството на приетата храна варира, се препоръчва въвеждането на свободното хранене, но при спазване на определени интервали, 2,30 – 3 часа.
Ако детето не наддава достатъчно, потърсете причината при лекаря преди да решите че е недохранено.
 

Да поговорим за бебетата Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez